Voor het vak statistiek, databases en netwerkmodellering kreeg ik de opdracht een relevante externe cursus te volgen omtrent databases. Ik koos voor een cursus op linkedin. In dit blogbericht vertel ik wat meer over wat ik opgestoken heb van de cursus.
Wat is een database?
Een database is een systeem dat data gestructureerd en georganiseerd opslaat. Dit wordt vooral gebruikt wanneer je een overzicht wil bijhouden van een grote hoeveelheid gegevens. Via de database kan je dan snel en efficiënt de nodige data terugvinden.

Verschillende types databases
In de cursus werd de focus vooral gelegd op relational en flat databases. Naast deze heb je nog andere soorten databases zoals:
– Flat file database: een eenvoudige tweedimensionale tabel. Onder andere de Excel-sheets zijn hierop gebaseerd. Deze vormt vooral de basis van de relational database.
– Relational database: deze vorm ziet er op het eerste zicht hetzelfde uit als een flat file database maar behoort tot een grotere structuur. Microsoft SQL server is hier een voorbeeld van. Zo kan een tabel met de contactgegevens van bepaalde personen verwijzen naar een andere tabel met bijvoorbeeld hun betaalde facturen.
– Distributed database: deze database wordt in stukjes verdeeld en op verschillende hardware opgeslagen. Het voordeel is dat de data hierdoor beter beschikbaar wordt. Het nadeel is dan weer dat je meer beveiligingsopties moet organiseren. Een voorbeeld van een distributed database is Blockchain waar munten zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple en nog veel meer op gebouwd zijn.
– NoSQL database: letterlijk vertaald een ‘Not only SQL’ database. Deze soort database vermijdt het gebruik van SQL. De hoofdeigenschap van deze database is dat er per rij slechts 1 kolom wordt gelinkt. JSON is een voorbeeld van een NoSQL database.
– Object-oriented database: hier worden gegevens aan de hand van objecten (kleine stukjes data) weergegeven. Hun functie is gegevens van bijvoorbeeld bestellingen schematisch weer te geven. Dit wordt daarom ook wel een schematische database genoemd. Deze databases worden geschreven in codeertaal zoals Java.
– Graphic database: deze database structureerd en linkt grafische gegevens. Een voorbeeld hiervan is Amazon Neptune
Al deze databases hebben elk verschillende modellen en functies. De meest voorkomende databases zijn de relational en flat database. Deze zijn de meest simpele opties mocht je een database willen aanmaken.
Voordelen database

Een database geeft jou als ondernemer de kans om een overzicht te creëren van wie je klanten zijn, waar ze wonen, wat ze kopen, hoeveel ze kopen en nog veel meer. De soorten gegevens die jij in je database wil zetten zijn eindeloos. Wanneer een mooi overzichtelijke database tot stand komt kan je met de data aan de slag om een bepaald doel te bereiken. Vaak is dit het optimaliseren van de klantenservice en het genereren van sales.
Bij het verder vergaren van kennis omtrent databases ga ik hier graag in één van mijn volgende blogberichten dieper op in. Hopelijk hebben jullie ook iets bijgeleerd.