code, website, html

Mijn eerste dataproject

Voor het vak statistiek werkten David Raman en ik een dataproject uit over aandelen. In dit blogbericht leg ik uit hoe we te werk zijn gegaan.

Clusterstats

David en ik richtten ons fictieve onderneming Clusterstats op. Clusterstats komt van cluster en statistiek. Met clusterstats wilden wij 1 vraag beantwoorden. “Wat is de ROI per aandeel waarin we geïnvesteerd hebben.

Hoe gingen we te werk?

We begonnen met voorbereidend werk. Dit hield in dat we een workflow en inventaris opmaakten van alle tools die we gingen gebruiken. Op deze manier hadden we een overzicht van welke route onze data zou afleggen voor we een eindresultaat konden bereiken. Dit van een eerste technische analyse tot een presentatie in powerpoint.

Hoofdzakelijk gebeurde het verzamelen van onze data in een excel bestand en hebben we die data geconverteerd naar Knime Analytics.

Resultaten

Eens we onze resultaten visueel konden voorstellen zagen we hoeveel winst/verlies we hadden.
Hieruit viel makkelijk te concluderen dat we over de grote lijn winstgevend waren geweest.

Reflectie

Na onze eindpresentatie kregen we feedback van onze medestudenten. Over het algemeen was de feedback positief. Wel zijn er werkpunten zoals het gebruiken van te moeilijke vaktermen.
Als ik zelf kritisch terugblik op ons project zou ik de volgende keer graag een grotere database aanleggen om zo gedetailleerdere resultaten te bekomen.

Ik wil David Raman graag bedanken voor de vlotte samenwerking. We werkten automatisch efficiënt samen en wilden dus geen specifieke rollen verdelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.