Ja of Ja, de strategie van het geluk!

Ja of Ja, de strategie van het geluk

Voor het vak leiderschap in zelfsturende teams kregen we de kans om een uniek gastcollege te volgen van Frederik Imbo. Frederik is de oprichter van Imboorling, een bedrijf die de persoonlijke groei stimuleert door middel van interactieve workshops en presentaties. Ook is hij bekend van de TEDx-talk; How not to take things personally?, die met meer dan 12 miljoen views de meest bekeken Belgische TED talk ooit is.

De 3 facetten van geluk

We startten de workshop door te onderzoeken waar geluk precies vandaan komt en hoe je het kan bepalen. Hierbij heb je externe, interne en genetisch bepaalde factoren. 10% van je geluk word beïnvloed door je omgeving, denk maar aan vrienden, familie…  Daarnaast word je geluk voor maar liefst 50% genetisch bepaald! Is je oma een zuurpruim? Dan is de kans groot dat je je ook sneller slecht voelt. De overige 40% is het belangrijkste, die wordt bepaalt door je eigen mindset. Je kan hieruit dus concluderen dat je 40% van je geluk zelf kan bepalen en dus zelf in handen hebt hoe jij je voelt!

Hoe creëer je duurzaam geluk?

Duurzaam geluk kan je opdelen in 3 verschillende dimensies: 

– verbondenheid: Met verbondenheid bedoelt men het verbonden zijn met je medemens. Denk maar aan je vrienden en familie. Als je veel voor elkaar doet en er voor elkaar bent creëer je een wij gevoel en word je deel van een groter geheel. Je krijgt een gevoel van voldoening als je iets voor je geliefden doet en dat maakt gelukkig.

– genieten: Je genot is vaak simpel en heb je zelf in handen. Het zit hem vaak in de kleine dingen. Voor sommigen is dit een boek lezen, voor anderen een pintje drinken of een film kijken. Doe meer waar jij van geniet en wat je gelukkig maakt.

– waarden: Waarden staan voor de normen en waarden die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. Deze waarden bepaal jezelf en geven vaak ook zin en voldoening aan je leven wanneer je ze zelf kan naleven.

Ben jij een huurder of eigenaar van je leven?

Deze simpele vraag brengt ons tot een van de belangrijkste punten van de presentatie. Maar wie zijn nu de huurders en wie de eigenaars? Wel, huurders zijn mensen die hun geluk niet zelf in de hand hebben. Ze laten zich constant beïnvloeden door zaken waar je niks kan aan doen, denk bijvoorbeeld aan het weer. Een huurder is dan ook vaak verzuurd en kruipt in zijn slachtoffer rol wanneer hij zich slecht voelt. Een eigenaar is iemand die zijn geluk zelf in de hand heeft en zich niet laat beïnvloeden door externa factoren waar ze niks aan kunnen doen.
Simpelweg, ze zijn gelukkig wanneer ze dat zelf willen.

 

 

Zelf probeer ik sinds de workshop mijn mood in eigen handen te nemen en mijn eigen mind nog bewuster te controleren. Op die manier word je veerkrachtiger en ga je door het leven met een big smile! 

Thanks Frederik!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.