Werkveldbevraging dataverwerving en verwerking

De opdracht

Binnen het vak dataverwerving en verwerking kregen we de opdracht om een enquête uit te sturen die het gebruik van digitale tools bevraagt binnen bedrijven. Hierdoor konden wij als student een beter zicht krijgen op welke tools populair zijn en welke minder. Dit geeft ons een indicatie van tools die we later zelf kunnen gebruiken.

 

digitization, transformation, earth-5231610.jpg

Hoe pakte ik dit aan?

Enterprise architecture

Dit onderzoek was rond het thema enterprise architecture. Enterprise architecture is het vakgebied dat de fundamentele ordening van een organisatie beschrijft en de factoren in beeld brengt die deze ordening bepalen en beïnvloeden.

Actie

Als eerste startte ik met het opstellen van een goede enquête. Dit wil zeggen dat de vragen gesloten zijn en mijn antwoorden zo concreet mogelijk. Wanneer ik de antwoorden binnen kreeg koppelde ik deze aan een MySQL database. Hier werden al mijn gegevens veilig opgeslaan en kon ik deze makkelijk raadplegen wanneer nodig.

Wanneer alles in de database stond, importeerde ik deze gegevens in Knime. Dit deed ik om een workflow te maken en later mijn gegevens te kunnen visualiseren.

Resultaat

Mijn workflow in Knime zag er dus als volgt uit. 

Een voorbeeld van een visualisatie was het percentage sectoren die deelnamen aan mijn enquête.

Ook microsoft forms is nog steeds een goed middel om simpele data visueel voor te stellen. Hieronder kan u zien wat de belangrijkste huidige softwarepakketten zijn bij bedrijven op vlak van dataverzamelingen.

In onderstaande externe bron zie je dat er een verband is met mijn onderzoek. Zo zie je bijvoorbeeld dat oracle en microsoft ook terug te vinden zijn in het kwadrant en dat ze veel gebruikt worden, ze horen zelfs tot de marktleiders. Excel is niet terug te vinden omdat excel geen erkende crm is. Zoho doet het dan bijvoorbeeld slechter omdat zoho een niche speler is.

Reflectie

Ik vond dit een zeer interessante opdracht omdat ik zelf zoekende ben naar manieren om data te verzamelen en te visualiseren. Het opzetten van een database en het verbinden van de tabellen binnen die database was voor mij ook een plus. Deze zaken zullen me verder kunnen helpen in toekomstige projecten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.